FAQ
veel gestelde vragen
Klik hieronder op een vraag
Staat uw vraag er niet tussen? Bel ons van maandag t/m donderdag van 13.30 tot 14.00 op 073-5517956 of stuur ons een email.
Een osteopaat is geschoold om een groot aantal klachten te behandelen. Hij verwijst u eventueel door voor nader medisch onderzoek. Kijk hier voor een overzicht van klachten waarmee u eventueel bij een osteopaat terecht kunt.
Een erkende osteopaat heeft DO-mro achter zijn naam staan en is lid van het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie). De opleidingsduur (voor afgestudeerde fysiotherapeuten en artsen) is part-time 6 jaar. De vergoeding die een verzekering eventueel biedt, geldt alleen voor erkende osteopaten.
Osteopaten ondergaan extra training in het onderzoeken en behandelen van het spier- en bottenstelsel, schedel-, beenderen- en hersenweefsels en de inwendige organen. Door deze training kunnen osteopaten inzicht verschaffen hoe klachten en ziekten andere delen van uw lichaam kunnen beïnvloeden.
Als u een behandeling ondergaat, heeft het het meeste effect wanneer u vertrouwen stelt in de behandeling en de behandelaar. Dit geldt voor de reguliere zorg, de dokter, maar ook voor deze vorm van geneeskunde.
Een osteopaat zal de tijd en de moeite nemen om uzoveel mogelijk uit te leggen wat hij doet, en waarom hij dat doet.
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie behandelt uitsluitend de botstukken.
In het kort komt het hier op neer dat manuele therapie in Nederland geïntroduceerd is door G. v.d. Bijl sr. die zelf osteopaat was. Hij heeft een deel van het lichaam, het zgn. pariëtale deel (bewegingsapparaat) als uitgangspunt genomen voor therapeutische benadering via de botstukken, het skelet. Aan deze therapie heeft hij de naam manuele (met de handen) therapie (de genezing bevorderend) gegeven. Later is het begrip manuele therapie overgenomen door anderen zoals artsen voor hun manueel geneeskundige behandelingswijze, waarvoor ze een opleiding in Eindhoven hadden gevolgd.
Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat (pariëtaal) als het orgaanstelsel (visceraal) als het zenuwstelsel (craniosacraal) behandelt. Dus manuele therapie is een gedeelte van de osteopathie.
Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen mag zich osteopaat noemen. Echter, wanneer een osteopaat een fout begaat, dan zal alleen diegene die echt osteopathie gestudeerd heeft en met goed resultaat afgerond heeft, juridisch beschermd zijn. Voor een patiënt is het dus verstandig om te zoeken naar een osteopaat D.O. of mro., want deze zijn aangesloten bij het register en daarvan weet je dus zeker dat ze erkend osteopaat zijn. Het register kun je navragen bij het NRO.
Aanleiding tot klachten kunnen zijn : ongevallen, sportblessures, overbelasting, spierverrekkingen, ontstekingen, operaties, littekens die verklevingen veroorzaken, etc. (De oorzaak van de klacht is dat de persoon de aanleiding niet kan compenseren, c.q. opheffen.)
We zien vaak dat klachten niet daar ontstaan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode (soms jaren) kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patiënt zich laat behandelen.
· Een enkelblessure kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
· Een val op het staartbotje kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
· Een tangverlossing kan bij kinderen, leer-, gedrags- of motorische stoornissen tot gevolg hebben.
· Buikoperaties kunnen naar verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
Klachten ontstaan wanneer er bewegingsblokkades optreden in of tussen de systemen. Het lichaam zal zelf proberen deze blokkades te compenseren, c.q. op te heffen. Gewoonlijk lukt dat. Als dat niet lukt, is de osteopaat de aangewezen persoon om, d.m.v. zijn behandeling, deze blokkades op te heffen.
De patiënt heeft pijn in zijn linkerschouder (pariëtaal systeem). Veelal vindt de osteopaat bij onderzoek een (bewegings)probleem van de bovenbuikorganen, m.n. de maag (visceraal systeem). De osteopaat brengt het betreffende orgaan en eventueel de organen waar de maag direct contact mee heeft, weer terug in hun oorspronkelijke beweging en de schouderklacht (compensatieklacht) verdwijnt. N.B.: De patiënt hoeft in het geheel geen buikklachten te hebben. De bewegingsblokkade in de buik manifesteert zich via schouderpijn. Gebruikelijke behandelingen zoals fysiotherapie en/of medicijnen zullen in dit geval geen (blijvend) resultaat opleveren omdat ze slechts het symptoom pijn bestrijden en niet de oorzaak.
Een aantal problemen bij kinderen ontstaat tijdens de geboorte. Een te nauw geboortekanaal, een stug bekken van de moeder of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de flexibiliteit van het schedeltje veranderen. Op den duur kan dit leiden tot problemen als: groeistoornissen, motorische achterstand, dreinerigheid, onrust en klachten variërend van oorontstekingen tot long- of darmproblemen. Als een kind regelmatig naar een arts moet vanwege dit soort klachten, of wanneer het niet lekker in z’n vel zit is osteopathie een veilige methode om veel problemen te verhelpen of te voorkomen.
De handgrepen van een osteopaat zijn zacht. Zo zacht zelfs, dat baby’s kort na de bevalling behandeld kunnen worden. Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg prettig, omdat het hen een ontspanning geeft die ze voorheen niet kenden.
Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten toonde aan dat kinderen die regelmatig schedelbehandelingen ondergingen, op school aanzienlijk beter presteerden, zowel wat leerprestaties als wat sociaal gedrag betreft.
De osteopaat zal een uitgebreid gesprek met u hebben (anamnese). Deze belangrijke informatie zal de osteopaat een indruk geven van de primaire oorzaak. Vervolgens wordt de patiënt van ‘van top tot teen’ onderzocht, ongeacht de klacht. De osteopaat zal alle bewegingssystemen op beweeglijkheid testen. Zo kan hij er achter komen waar zich de blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam bevinden die met de klachten verband houden. Zelfs minuscule bewegingsstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat u in het vraaggesprek duidelijk alle doorgemaakte aandoeningen vermeldt.
Daarna bespreekt hij de gevonden stoornissen met u en legt u uit hoe de stoornis kon ontstaan, hoe uw klachten verholpen kunnen worden en hoe u mogelijk in de toekomst klachten zult kunnen voorkomen. Naast het lichamelijk onderzoek kan de osteopaat ook d.m.v. het bekijken van röntgenfoto’s zijn diagnose ondersteunen.
De behandeling is gericht op het verhelpen van de bewegingsbeperkingen t.g.v. de primaire oorzaak en de compensaties. De osteopaat gebruikt een groot aantal specifieke behandelingsmethoden om de gevonden bewegingsverstoringen te behandelen. Hij maakt uitsluitend gebruik van manuele (met de handen) technieken en gebruikt geen apparatuur of medicijnen.
De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden, met tussenpozen van 2 weken tot een maand. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken. Na de behandeling moet het lichaam de tijd en de kans hebben om zijn zelfgenezende krachten ten volle te ontplooien om het probleem zelf op te lossen (zelfgenezing).
De gehanteerde tarieven verschillen per osteopaat.
De Nederlandse Mededingings Autoriteit hanteert de regel dat er geen prijsafspraken door een beroepsgroep mogen worden gemaakt.
Er is daarom geen vastgestelde prijs voor een osteopatische behandeling te geven.
Osteopathie wordt door de meeste verzekeringen vergoed. Voor een lijst van verzekeringen die Osteopathie geheel of gedeeltelijk vergoeden, klik hier voor het vergoedingenoverzicht.